Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
wrzeszczot napisał:
napisz skarge i zadaj rozmowe z kierownikiem
a najlepiej wez norwega ze soba albo niech szef zadwoni do nich
i pisz o socjal kolejna skarge
a do lekarz idz i wez giro i zanies do nav i rachunki za dom i prad

Moze zamiast pisac skargi, to warto najpierw sprawdzic ile w NAV maja czasu na rozpatrywanie wniosku?
Rachunki za dom i prad? A z jakiej racji? Nav owszem ma obowiazek pomoc socialnie, ale tylko osobom posiadajacym varig oppholdsrett lub norweskie obywatelstwo. Jezeli posiada sie jedynie registreringsbevis, to mozna dostac jednorazowa zapomoge na jedzenie w wys. 1500 koron.
Rozsadny czlowiek najpierw ogarnia najwazniejsze sprawy, a potem dopiero idzie skladac skargi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
Tak pisalem dzwonilem I pozostalo bez odzewu nie dostalem nawet konkretnej odpowiedzi teraz moge sie tylko przejsc do Nav- u gdzie juz mnie wszyscy znaja I z glupawym usmieszkiem rozmawiaja ja w sumie juz nie wiem kto sie tym zajmuje mieszkam w Hordoland Bergen ale w nawie mi kobitka powiedziala ze to sie ociera o Nav Internasjonalt w Oslo tylko nie wiem po co
Zgłoś wpis
Oceń wpis:17  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Nav1 napisał:
Tak pisalem dzwonilem I pozostalo bez odzewu nie dostalem nawet konkretnej odpowiedzi teraz moge sie tylko przejsc do Nav- u gdzie juz mnie wszyscy znaja I z glupawym usmieszkiem rozmawiaja ja w sumie juz nie wiem kto sie tym zajmuje mieszkam w Hordoland Bergen ale w nawie mi kobitka powiedziala ze to sie ociera o Nav Internasjonalt w Oslo tylko nie wiem po co

W NAV Internasjonalt maja 3 miesiace na rozpatrzenie twoich sykepenger, ale od momentu kiedy otrzymali wniosek, a z tego co piszesz to nie w listopadzie, a w styczniu. Tak czy siak, powinno to juz byc rozpatrzone. Zadzwon do NAv Int. i zapytaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
nie wiem nie korzystalem z socjalu widac wiesz lepiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
wrzeszczot napisał:
nie wiem nie korzystalem z socjalu widac wiesz lepiej

Jak to nie wiesz? Przeciez przed chwila namawiales rodaka, zeby bral rachunki i jakiegos Norwega i pisal skarge o socjal :-D
A ja, moze lepiej a moze gorzej, ale wiem i znam paragrafy dotyczace przyznawania pewnych zapomog zarowno Norwegom jak i obywatelom EØS, a takze tym spoza EØS.
P.s.: bedziesz bardziej rozumiany, jesli zaczniesz uzywac znakow przestankowych.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
niepieprz ze od listopada nav ma czas na rozpatrzenie sykmelding

pani douczona

tu se poczytaj
www.mojanorwegia.pl/polacy_w_norwegii/mi...erstwo_czuwa....html
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
wrzeszczot napisał:
niepieprz ze od listopada nav ma czas na rozpatrzenie sykmelding

pani douczona

tu se poczytaj
www.mojanorwegia.pl/polacy_w_norwegii/mi...erstwo_czuwa....html

Nigdzie nie napisalam, ze od listopada ma czas, tylko od momentu otrzymania wniosku, a autor watku napisal, ze mial wypadek w listopadzie. W styczniu zas uzupelnil wszystkie dokumenty.
Nie spinaj sie, wyluzuj i naucz sie czytac.
I nie wstawiaj mi tu do czytania artykulow z "mojej norwegii" sprzed 2 lat, bo przepisy od tego czasu sie zmienily. Nawet nie mam zamiaru tego czytac.
Jezeli swoja wiedze opierasz wylacznie na tym portalu, to bardzo wspolczuje.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
Jacek B
(Jack2)
Nowicjusz
Sprawy dotyczace wyplat pienieznych z NAV maja swoj czas rozpatrywania (behandlingstid). Nie wiem gdzie w Norwegii jestes zameldowany, ale np. w Oslo czas oczekiwania dot. chorobowego wypadkowego wynosi okolo 4 miesiace, w Rogaland jest to juz 6 miesiecy.
Ktos wczesniej radzil, abys napisal do NAV ze swojego "NAVowego" profilu.

Powiem Ci tak mi nie płacą od lutego Też chodziłem i wszystko było ok tylko że u mnie mi zakład pracy zakwestionował chorobowe bo miałem dużo pracy i to sie nie podobało pracodawcy ze zachorowałem a to że mi bark po wypadkach w pracy wypadał to już nie ważne rób póki jeszcze żyjesz taka dewiza pracodawcy ale mniejsza z tym .Potem nagle sie okazało że lekarz musi papier wystawić wystawił i znowu podobno wszystko było ok za dwa dni mieli płacić potem nagle że zarobku zakład nie wysłał ok załatwiłem i to juz znowu za dwa dni miały być pieniądze .Jak napisałem skargę że 4 mies czekam na odpowiedz co z decyzją o chorobowym to lekko coś się ruszyło ale ile człowiek może czekać napisałem ze chce spotkanie z osobą kompetentną i tłumacza to w końcu NAV do mnie zadzwonił i mi meila wysłał mam nadzieję ze się coś ruszy .Napisz do NAV ze swojego profilu mi po 2 dniach odpisali
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
Sprawy dotyczace wyplat pienieznych z NAV maja swoj czas rozpatrywania (behandlingstid). Nie wiem gdzie w Norwegii jestes zameldowany, ale np. w Oslo czas oczekiwania dot. chorobowego wypadkowego wynosi okolo 4 miesiace, w Rogaland jest to juz 6 miesiecy.

masz na to jakies przepisy
czy te rewelacje tak gadali pod budka z piwem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Simon B.
(kafel84)
Wiking
Potwierdzam w Oslo i Akerhus to 4 miesiące.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok